פסיכולוגיית הפחד נגד המשקיע הישראלי, איך מתגברים עליה?

מחבר/ת המאמר: אלי זיתוני

תאריך פרסום: 18/12/2023

למעט מקרים בודדים, מי שישקיע לאורך זמן בשוקי ההון ירוויח!

8 באוקטובר 2023, רבים מהעם בישראל שרויים בהלם ועצב עמוק. את יום המסחר הראשון לאחר פרוץ מלחמת חרבות ברזל, הבורסה הישראלית, שבה מושקעים כמחצית מחסכונות הציבור, סגרה את המסחר בירידה של 6.5%. גם הימים הבאים עד ה-26 באוקטובר, לוו בירידות שערים ומהשער אותו סגרה הבורסה ב-5 באוקטובר, ירדה הבורסה במצטבר, לנקודת השפל 12.3%. מאז 26 באוקטובר הבורסה בתל אביב מתקנת בעקביות, לעתים ישנם ימי ירידות, אבל קצב ההתאוששות נשמר לעת עתה.

המסקנה הראשונה היא שאי אפשר לתזמן את השווקים. רק מי שיש לו כדור בדולח מאוד מיוחד, היה יכול לדעת שכדאי להיכנס מחדש לבורסה ב-26 באוקטובר, כשלושה שבועות לאחר פרוץ המלחמה. השאלה שאתם שואלים את עצמכם בטח, היא למה אנשים שרואים את ההתאוששות בבורסה לא מוכנים כעת להיכנס לאחר שהתחילה ההתאוששות? ובכן, כשאני משוחח עם לקוחות, רבים מסבירים שהם מפחדים מאי-וודאות הנוגעת למשך הזמן שתימשך הלחימה.

הכותרות הקשות מדי יום, מצב החטופים והשינויים התכופים במורל הלאומי והלחימה, משפיעים על הרגש. המורל לצערנו ירוד ובאווירה כזאת, קשה יותר לאנשים לראות את האופק בהשקעות. אחרים שאני משוחח איתם מספרים שלאור המצב הם לא יודעים במה לבחור: שוק המניות הישראלי או שוק ההון האמריקאי. אין ספק שהקצאת נכסים בתיקי ההשקעות היא קריטית. מוצרי חיסכון והשקעה כמו קופות גמל, קרנות השתלמות ופוליסות חיסכון, פותרות את ההתלבטות הזאת למשל. מנהלי השקעות יקצו את הנכסים בהתאם לרמת הסיכון ולמשקיע נשאר להתמיד בהשקעות לאורך זמן.

בטווח הארוך, שוקי ההון נמצאים במגמת עלייה מתמדת. להוציא מצבים של בועות פיננסיות משמעותיות כמו בועת מניות נאסד"ק בשנת 2000 והבועה בשוק ההון היפני בשנות ה-90, שזהו אינו המצב בימים אלה, מי שישקיעו לאורך זמן בשוקי ההון ירוויחו.

לשיחת הכוונה עם מתכנן פיננסי ללא עלות

דילוג לתוכן